Hur justerar du Facebook-sekretessinställningar för att behålla din integritet?



Ingenting är privat i onlinevärlden och dina data heller. Hoppas att du kanske inte har glömt Cambridge Analytica Scandal som har skapat en negativ känsla bland de lojala Facebook-användarna. Baserat på rapporten från NYTimes har Facebook delat användarens data med många teknikföretag. Vi vill dock behålla både personlig och offentlig information med våra sociala medier, inklusive Facebook. Hur förvarar du dessa data? Hur håller du ditt Facebook-konto säkert?

Låt oss ta en titt på listan över Facebook-sekretessinställningar som hjälper dig att skydda din känsliga information från att resa fritt på webben.

1. Kontroll som ser dina inlägg

Kommer du inte känna dig lite irriterad för att se många inlägg på ditt Facebook-flöde från okända personer? Har du någonsin tänkt på det här? Vet du vem som kommer att se alla dina inlägg? Nej? Förvånansvärt kommer alla dina inlägg att vara offentliga eftersom standardinställningen för inlägget är Public . Därför kan alla se dina inlägg bara genom att söka ditt namn på Facebook. Ibland rekommenderas det inte eftersom du kan dela personlig och känslig information omedvetet. Det är alltid bättre att hålla dessa meddelanden bara i din nära cirkel. Höger?

Låt oss skydda din Facebook-information från allmänheten och begränsa din frid och familjekrets.

  1. Tryck på Facebook- app på din iPhone och logga in på ditt konto, om inte gjort redan.
  2. Överst på sidan hittar du ditt användarnamn. Peka på rullgardinsmenyn (med en globe-ikon) strax under ditt namn.
  3. Här ser du följande alternativ listade under Vem kan se ditt inlägg:
  • Offentlig - Vem som helst kan se dina inlägg
  • Vänner - Bara dina vänner
  • Vänner utom - Alla dina vänner utom de du har valt.
  • Specifika vänner - Bara de vänner du har valt
  • Bara jag - Endast du kan se inlägget

4. Välj önskat alternativ och tryck på Klar knappen längst upp till höger.

Nu är dina inlägg bara synliga för gruppen människor (dina vänner, familj eller specifika vänner) enligt din integritetsinställning.

2. Dölj din personliga information

Du behöver inte avslöja all din information till allmänheten eller familjen på Facebook. Till exempel behöver du inte avslöja ditt födelsår, ålder, utbildning etc. Med Facebook Sekretessinställningar kan du begränsa tillgången till din personliga information som födelsedag, kontaktinformation, plats, utbildning etc.

  1. Tryck på Facebook app och logga in på ditt konto.
  2. Tryck sedan på ikonen Tre linjer längst ned till höger på skärmen.
  3. Tryck sedan på ditt profilnamn och tryck sedan på Om länk.
  4. Här trycker du på motsvarande redigeringsknapp för den personliga informationen som du vill ställa in synligheten för något av följande: Vänner, Vänner till Vänner, Offentliga eller Endast mig.

Nu kommer dina personuppgifter att vara synliga för bara de personer du gillar. Till exempel kan du bara tillåta dina vänner att visa din plats eller kontaktinformation istället för att hålla den offentliga.

3. Begränsa vänförfrågningar

Får du för många vänförfrågningar från okända personer? Det är verkligen irriterande faktiskt och du kanske inte känner till dem alla. Du kan stoppa dessa vänners begäran på Facebook-inställning.

  1. Tryck på Facebook app och navigera till Inställningar-> Sekretessinställningar genom att trycka på ikonen Tre linjer.
  2. Under avsnittet HUR MÄNNER KAN FINNA OCH KONTAKTA DIG, tryck på alternativet Vem kan skicka vänförfrågningar ?.
  3. Här ser du två alternativ: Alla och Vänner till vänner .

Det rekommenderas starkt att välja det andra alternativet så att du kan undvika att få vänförfrågningar från fullständiga främlingar.

4. Blockera spammare

Som att blockera nummer på din telefon kan du också blockera någon på Facebook så att kontakten inte kommer att kunna se din tidslinje, foton och dina inlägg. Tryck på Facebook-appen och navigera till Inställningar . Under avsnittet " Sekretess" trycker du på Blockering . Tryck sedan på ' + ' ikonen och skriv eller sök personens namn för att lägga till i din blockerade lista.

5. Dölj din profil från Google

Vill du gömma din Facebook-profil på Google eller andra sökmotorresultat? Tryck på Facebook-appen och navigera till Inställningar-> Sekretessinställningar . Under avsnittet Hur människor kan hitta och kontakta dig ser den sista frågan något ut som "Vill du ha sökmotorer ...". Tryck bara på den frågan och växla omkopplarens position till vänster. Tryck sedan på knappen Avaktivera på nästa skärm. Nu kommer din Facebook-profil inte att visas på resultaten från sökmotorer som Google, Bing och mer.

6. Undvik att dela din plats med främlingar

Behöver du verkligen dela din plats med främlingar? Jag tror inte det. Det är starkt rekommenderat att dela din nuvarande plats med endast dina vänner i nödfall eller mötesändamål.

  1. Tryck på Facebook- appen.
  2. Tryck sedan på ikonen Tre linjer längst ned till höger på skärmen.
  3. Tryck sedan på ditt profilnamn och tryck sedan på Om länk.
  4. Under avsnittet Titlar Platser du har bott, ändra siktigheten till dina vänner i stället för Public.

Nu är din nuvarande plats bara synlig för dina vänner. Utöver det anger du värdet för platstjänster för Facebook till medan du använder så att Facebook inte spårar din plats alltid.

7. Begränsa åtkomst för gamla inlägg

Du kanske tror att "Ok. Nu har jag lärt mig att använda Facebook-sekretessinställningarna för mina aktuella inlägg. Vad sägs om gamla inlägg? "Vill du visa alla gamla foton på Facebook? Om inte, kan du gömma tidigare foton på Facebook.

Facebook tillåter dig att ändra åtkomstinställningarna för äldre inlägg också. Tryck på Facebook-appen och navigera till Inställningar-> Sekretessinställningar . Under avsnittet med titeln DIN AKTIVITET, tryck på alternativet Begränsa som kan se tidigare post-> Begränsa tidigare inlägg . Nu kan alla dina inlägg endast ses av dina vänner.

8. Begränsa information delad med Apps

Idag erbjuder många iOS och Android Apps anmälningsalternativ via Facebook eller Google. Kanske kan användarna enkelt använda sina befintliga konton i stället för att skapa och komma ihåg en ny. Vet du? Denna typ av appar kan få tillgång till mycket personlig information från din Facebook-profil.

Låt oss föreställa oss att du hade skapat ett konto i en hälsobaserad app med din Facebook-profil. Och du hade slutat använda den appen efter en tid eftersom du inte gillar det. Även om du har avinstallerat appen på din telefon kan den fortfarande få tillgång till din Facebook-profil. Låter läskigt? Ja det är sant. Hur man undviker denna situation?

  1. Tryck på Facebook app och navigera till Inställningar.
  2. Under avsnittet Säkerhet trycker du på Apps och webbplatser.
  3. Tryck sedan på Inloggad med Facebook .
  4. Här ser du listan över alla appar och webbplatser som har tillgång till din Facebook-profil. Om du inte använder en app längre, trycker du på knappen Ta bort så att appen inte kan komma åt dina data. Se också till att appens synlighet är inställd på Endast mig för att säkerställa bättre integritet.

Vissa appar kan tillåta att användarna avmarkerar de data som delas med dem medan de flesta av apparna inte tillhandahåller den funktionen. Tänk i det fallet två gånger innan du länkar din Facebook-profil med den appen.

Vi rekommenderar starkt användarna att återvända sekretessinställningarna på Facebook och se till att deras data hålls säkra. För att skydda din datasäkerhet är det ett bra alternativ att skapa ett dummy Facebook-konto och använda det för att registrera dig med appar eller webbplatser som kräver samma.

Tidigare Artikel

Hur skapar du Google Forms Online för ditt företag?

Hur skapar du Google Forms Online för ditt företag?

Det är ganska enkelt att ställa in en Google-blankett och någon kan göra det utan någon kodande upplevelse. Innan vi börjar det måste vi slutföra de frågor som ska ställas och vilken typ av svar som förväntas. Det finns olika typer av fält tillgängliga i designfasen av Google Forms. Till exempel: Flera val, kryssrutor, nedrullning och det vanliga korta svaret, långa svarfält. Dessa alternat...

Nästa Artikel

Hur hittar du en e-post avsändares plats?

Hur hittar du en e-post avsändares plats?

Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Telegram Det finns flera anledningar som du vill kontrollera legitimiteten för en e-post som du mottog. Med ökande skräppost och bedrägerier är det nödvändigt att se till att du svarar på rätt person. Den här e-postadressidentifieraren kan ge dig en uppfattning om avsändarplatsen och spara dig från potentiella spam-e-postmeddelanden. Det är enk...